La indústria del ganivet és una tradició solsonina que es remunta al segle XVI. L’empresa Pallarès, fundada l’any 1917, és actualment l’únic testimoni de la important industria ganivetera de Solsona. Aquesta indústria va viure el seu moment de màxim esplendor durant el segle XVIII, on la ciutat de Solsona disposava de 24 tallers de ganiveteria, agrupats a la Confraria de Sant Eloi, patró dels ganiveters. Al segle XIX, a la ciutat hi havia 8 tallers de ganiveteria i a principis del segle XX n’hi havia 12, encara basats en el treball artesanal i la majoria de les quals van deixar escapar l’oportunitat de modernitzar-se.
En aquest context d’incertesa va néixer l’empresa Pallarès de la ma dels germans Lluís i Carles Pallarès i Canal (l’oncle del Lluís ja era ganiveter), que aviat es va caracteritzar pel bon tremp i el bon esmolat dels seus ganivets, que venien a tota la comarca del Solsonès i a les províncies de Barcelona i Girona.
A la dècada del 1960 passen a davant de l’empresa els germans Jesús i Juli Pallarès i Moncunill, fills d’en Lluís. Comença la modernització de l’empresa i l’ampliació del seu mercat a la resta de Catalunya i a tot Espanya. A mitjans de la dècada de 1980 tans sols queden 2 tallers de ganiveteria i a principis dels anys 1990 tans sols en queda una, Ganiveteria Pallarès. A principis d’aquest segle passa a davant de l’empresa la tercera generació. Continua la modernització i l’adaptació a les noves tecnologies i s’amplia el mercat cap a França, Suïsa, Alemanya i a diferents països a l’Amèrica del Sud.
Durant tota la seva trajectòria, Ganiveteria Pallarès ha tingut i té cura dels materials emprats, sempre buscant la màxima qualitat, i ha tingut i té com a objectiu principal la qualitat en el tall, per això tots els ganivets s’esmolen a mà. Malgrat totes les dificultats, Pallarès, amb esforç i treball constant, ha sabut adaptar-se als nous temps, sense renunciar als seus orígens en la tradició ganivetera artesanal de la ciutat de Solsona.